DOR ZEO
ZEOLİT – İNÜLİN İÇEREN ŞASE TAKVİYE GIDA
“PORTAKAL“ TADINDA
Bir Aylık Tüketim Miktarı 60 Şaşe
ZEOLİT, K2-D3 VİTAMİNİ METİL FOLAT VE İNÜLİN İÇEREN TAKVİYE EDİCİ GIDA
“PORTAKAL“ TADINDA
Bir Aylık Tüketim Miktarı 60 Şaşe
İÇİNDEKİLER: 1 saşe içerisinde
. 3000 mg Zeolit,
. 1250 mg İnülin,
. 20 µg Vitamin K2,
. 12,5 µg/ 500 IU D3 Vitamini,
. 200 µg Folik asit (Kalsiyum-L-metilfolat) yer almaktadır.
KULLANIM ŞEKLİ:
. 4-10 yaş arası çocuklar için günde 1 saşe yemeklerle birlikte oda sıcaklığındaki 1 bardak su (240 ml) içine karıştırılarak tüketilir. Ardından 1bardak ilave su içilmesi tavsiye edilir.
. 11 yaş ve üzeri bireyler günde 2 saşe – sabah ve akşam yemeklerle birlikte oda sıcaklığındaki 1 saşe 1 bardak su (240 ml) içinde karıştırılarak tüketilir. Ardından 1 bardak ilave su içilmesi tavsiye edilir.
ZEOLİT HAKKINDA GENEL BİLGİ
. Zeolit kristal yapıda hidrasyona uğramış alüminyum silikatlardır.
. Milyonlarca yıl önce, volkanların patlaması ile ortaya çıkan kül ve lavların, göl veya deniz suları ile kimyasal reaksiyona girmesi sonucu oluşmuşlardır.
. Gıda ve farmasötik alanındaki kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.
. Zeolit kafes şeklindeki yapısı ile iyon değişimi ve kimyasal reaksiyonlar olarak geniş iç ve dış yüzey alan oluşturmaktadır.
. Zeolit, doğal olarak negatif yüklüdür ve yüksek iyon değiştirme kapasitesine sahiptir.
. Amonyum, toksinleri ve ağır metalleri tutma kapasitesine sahiptir.
İNÜLİN
İnülin içeren bitkiler genellikle Liliaceae, Amaryllidaceae, Gramineae ve Compositae familyasındandır İnülin soğan, sarımsak, pırasa, hindiba ve enginar gibi birçok sebzede bulunan bir fruktoz oligomeridir.İnce bağırsakta emilime uğramamaları nedeiyle inülin karbonhidratlara oranla daha düşük enerji değerlerine sahiptir. İnülin, şeker ve yağ ikamesi özelliklerinden dolayı farklı gıdalarda kullanılır. Fermente edildiğinde kısa zincirli yağ asitleri oluşturur. Gıdada fonksiyonel gıda olarak kullanımı bulunmaktadır ve bu alandaki kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Prebiyotik ve kısmen probiyotik etkilidir. İnülin, dışkı mikroflorasında normalde % 20 oranında bulunan bifidobakteri oranını % 71’e kadar çıkarabilmektedir. Genelde hindiba köklerinden ekstrakte edilmektedir. İnülin makro besin kaynağı olup eklendiği besin kaynağının posasını artırmaktadır.
D3K2 VİTAMİNLERİ
D vitamini yağda çözünen bir vitamin olup güneş ışığına cevap olarak sentezlenir. D vitamini seviyelerinin korunması önemlidir. İnsanların ve diğer canlıların yaşamlarını sağlıklı ve güçlü sürdürebilmeleri için belirli seviyede tutulması gereken D vitaminine ihtiyaçları vardır. Mikro besindir, organik bir moleküldür. Diğer vitaminler ile birlikte pek çok mekanizmada aktif rol oynamaktadır. D vitamininin %95 kadarını, güneş ışınlarının etkisiyle deride sentezlenen kolekalsiferol oluşturur. Vitamin D sentezinde UV ışığa maruz kalma şekli ve süresi etkilidir. Cildin vitamin D yapmasını UV-B ışını sağlar. UV-B kısa dalga boyundadır. Güneş kaynaklı D vitamini sentezi mevsim, günün saati, enlem, rakım, hava kirliliği, cilt pigmentasyonu, cilt tipi, güneş koruyucu kullanımı, cam ve plastikten geçme, vücut sıcaklığı ve yaşlanma gibi çevresel faktörlerden büyük ölçüde etkilenmektedir. UV-B ışını camı geçemez. Bu yüzden camın arkasından aldığımız güneş ışını vitamin D sentezinde etkili değildir. Yağda çözünen bir vitamin olan K vitamini glutamat kalıntılarını γ-karboksiglutamata dönüştüren γ-glutamil karboksilaz enzimi için kofaktör olarak işlev görmektedir. Fillokinon (K1 vitamini) ve Menakinon (K2 vitamini) K vitamininin iki formudur. K1 vitamini besinlerle alınan K vitamininin çoğunluğunu %75-90’ını oluşturmaktadır. K1 vitamininin en iyi kaynağı yeşil yapraklı sebzeler iken orta kaynakları kuşkonmaz, lahana ve brüksel lahanasıdır. K2 vitamini ise bağırsakta bakteriler tarafından sentezlenmekte ve absorbe olmaktadır. K2 vitamininin en iyi kaynağı soya fasulyesi, orta kaynakları ise peynir, lahana turşusu, kırmızı ve beyaz ettir.K Vitaminin D Vitamini ile birlikte kullanımı önemlidir.
METİL FOLAT
Folat aktif metabolitidir. Nükleik asitlerin ve aminoasitlerin sentezinde önemli bir role sahiptir. Metilfolat mide pHındaki değişikliklere rağmen absorbe edilebilmektedir. Biyoyarlanımı metabolik bozukluklardan etkilenmez. Metilfolatın yaşamsal faaliyetlerin desteklenmesi için önemli bir vitamindir. B9 Vitamini olarak da adlandırılmaktadır.
Kaynakça
Avşar E., Şahiner D. (2020). D Vitaminine Genel Bir Bakış. Akd Med J., 6(2):168-174
Koptagel H., Altun E. K Vitamini ve Glukoz Homeostaz. Akd Med J., 7(1):12-17
Özyiğitoğlu G. (2020). D Vitamininin Biyolojisi ve Doğal Kaynakları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 11(Ek Sayı 1): 380-391
Özyurt H., Ötleş S. (2014). Prebiyotikler: Metabolizma İçin Önemli Bir Gıda Bileşen. Akademik Gıda 12(1):115-123
Yabancı N. (2010). İnülin ve Oligofruktozların İnsan Sağlığı ve Beslenmesi Üzerine Etkileri. Akademik Gıda 8 (1):49-54