DOR VEXTRA
Kurkumin, Propolis, Andız Otu, Nergis Çiçeği, Civan Perçemi İçeren Takviye Edici Gıda.
Ürün hakkında detaylı bilgi ve fiyatlandırma için bizimle iletişime geçin.
DOR VEXTRA
Kurkumin, Propolis, Andız Otu, Nergis Çiçeği, Civan Perçemi İçeren Takviye Edici Gıda.
İÇİNDEKİLER (30 ML ÜRÜN):
Deiyonize Su, Hacim artırıcı: Gliserin, Propolis ekstresi (Emülgatör: Gam arabik, Saf propolis, Sukroz, Topaklanmayı önleyici: Silikon dioksit), Nergis / Aynısafa (Calendula officinalis) ekstresi, Koruyucular: Potasyum sorbat, Sodyum benzoat, Aroma verici: Portakal aroması, Zerdeçal (Curcuma longa) ekstresi, Tatlandırıcı: Sukraloz.
GÜNLÜK MİKTAR (60 ML) İÇİN ETKEN MADDELER:
. Saf Propolis: 80 mg
. Nergis Ekstresi: 550 mg
. Kurkumin Ekstresi: 40 mg
İÇİNDEKİLER (10 ML ÜRÜN):
. Deiyonize Su, Hacim artırıcı: Gliserin, Andızotu (Inula helenium) ekstresi, Nergis / Aynısafa (Calendula officinalis) ekstresi, Sarı civanperçemi (Achillea biebersteinii Afan), Stabilizör: Ksantam Gam, Koruyucular: Potasyum sorbat, Sodyum benzoat, Aroma verici: Limon aroması, Zerdeçal (Curcuma longa) ekstresi, Tatlandırıcı: Sukraloz.
GÜNLÜK MİKTAR (40 ML) İÇİN ETKEN MADDELER:
. Andız otu Ekstresi: 640 mg
. Nergis Ekstresi: 440 mg
. Civanperçemi: 200 mg
. Kurkumin Ekstresi: 32 mg
GÜNLÜK ALIM DOZU VE KULLANIM ŞEKLİ:
. 11 yaş ve üzeri bireylerin kullanımına yöneliktir.
. Kutu açıldığında, içerisinde bulunan 2 adet 30 ml’lik ürün tek seferde tüketilir. Takip eden her 6 saatte bir 10 ml’lik ürün tüketilir.
. 1. kutu bitip 2. kutuya geçildiğinde ve sonraki her kutu açılışında aynı şekilde devam edilmelidir.
. Ürünlerin aç karnına tüketilmesi önerilmektedir.
. Yeni yaklaşımlar ile biyoaktif bitkilerden izole edilen fitokimyasalların önemi giderek artmaktadır. Flavonoid ve fenolik bileşenlerce zengin bitkilerin bu fitokimyasal aktif bileşenleri ile sayesinde modern dünyada kullanılmaktadır. Yapısal çeşitlilikleri nedeniyle insanlığa faydalı olacak ürün gruplarında kullanımını destekleyecek araştırmalar başarılı şekilde devam etmektedir. Yaşam kalitesinin artırılması önemlidir. Bitkilerin destekleyici yönleriyle bilimsel araştırmalar yapılmaya devam edilmektedir.
SEKONDER METABOLİTLER
Biyoaktif bitkilerden elde edilen bu fitokimyasallar sekonder metabolitlerdir. Sekonder metabolitler, bitkinin normal büyüme ve gelişmesi için ihtiyaç duymadığı ancak hücre metabolizmasının yan ürünü olarak bitkilerde üretilen kimyasal bileşiklerdir. Sekonder metabolitler, bitki yaşamı için elzem olmamakla birlikte bitki herhangi bir stres faktörü ile karşı karşıya kaldığında savunma mekanizması olarak sentezlenmeye başlar. Sekonder metabolitler; bitki tarafından üretilen büyüme, fotosentez, ürün dönüşümü veya diğer primer fonksiyonlarındaki rolleri henüz keşfedilmemiş kimyasallardır. Sekonder metabolitlerin 100.000’den fazla çeşidinin olduğu çalışmalar ile gösterilmektedir. Sekonder metabolitlerin başlıca sınıfları alifatik, aromatik, hidroaromatik ve heterosiklik gibi benzersiz karbon iskeletleri, fonksiyonel çeşitliliği meydana getirir. Yapılan çalışmalarda kompleks bileşiklerin organdan organa, bazen de bitki ve türleri arasında farklılık gösterdiği ve bunların bazılarının bitki sınıflandırmasında taksonomik karakter olarak kullanılabileceği bildirilmektedir.
Sekonder metabolitler, bitkinin büyüme, fotosentez, ürün dönüşümü gibi gelişim faaliyetleri ile doğrudan ilişkili değildirler. Bu bileşikler bitkide doku, organ ve gelişme kısımlarında spesifik biyosentetik enzimler tarafından spesifik yollarla sentezlenir. Bitki organlarında yüksek konsantrasyonlarda depolanırlar (kuru ağırlıkta %1-3 oranındadır.). Farmasötik özellikleri gösteren genel olarak bitkilerdeki ikincil metabolitleridir. Biyoaktif bileşen olan bu metabolitler insan gastrointestinal sisteminde 1000 kadar tür adı altında yer alan milyarlarca bakterilerin dengede olmasını sağlamaktadır.
KURKUMİN EKSTRESİ (CURCUMA LONGA)
Halk arasında Zerdeçal olarak da bilinmektedir. Kurkumin, Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bir baharatın içeriğinde bulunan ve zerdeçal (Curcuma longa) bitkisinden izole edilen sarı-turuncu renkli fenolik bir bileşiktir. . Geleneksel olarak olarak kullanılan kurkuminin pek çok kullanım alanı olduğu bilinmektedir. Kurkumin; kurkumin (diferuloilmetan), demetoksikurkumin ve bisdemethoksikurkumin olmak üzere Curcuma longa (zerdeçal) bitkisinin kökünden elde edilen aktif bileşenidir. Bitkide kurkuminoidlerin yanı sıra uçucu yağlar (tumeron, atlantion ve zingiberone), şekerler, proteinler ve reçineler vardır. Yüksek bir metoksilasyon seviyesi ve düşük hidrojenasyon seviyesine sahip kimyasal yapısı vardır JECFA ve EFSA tarafından güvenilir fitobileşenler olarak tanımlanmaktadır.
PROPOLİS
Bal arıları propolisi, bitkilerin yaprak sürgünü, dal ve gövde kısımlarından topladıkları resin maddesiyle, vücutlarında ürettikleri bal, balmumu, polen ve yutak enzimlerini farklı terkiplerde karıştırarak hazırlamaktadır. Bir başka deyişle, bal arıları doğadan resin maddesini toplamakta, arka bacaklarında bulunan polen sepetlerinde depo ederek kovana taşımaktadır. Kovanda kullanılacak amaca göre farklı dozlarda bal, balmumu, polen ve yutak enzimleri ile karıştırarak, larva yuvalarının cilalanması ve sterilize edilmesi, kovan çatlaklarının kapatılması, kovan giriş deliğinin daraltılması, çerçevelerin sabitlenmesi, kovana giren ancak kovan dışına atılamayacak kadar büyük böceklerin mumyalanmasında kullanmaktadırlar. Arıların propolis oluşturmasının temel amacı; arı kovanının mikrobiyal enfeksiyonlardan ve davetsiz misafirlerden korunmasının sağlanması için antiseptik olarak kullanılmasıdır. Yapılan analizler sonucunda propolisin içeriğinde 300’den fazla bileşik tanımlanmış olup bunlar; fenolik bileşikler, aromatik asitler, uçucu yağlar, balmumu ve amino asitlerdir. Propolis biyoaktivitesinin temelini fenolik bileşiklerinden başlıca flavonoidler ve hidroksinamik asit türevleri oluşturmaktadır. Propolis elde edildiği bitki kaynağına göre değişmekle birlikte ortalama olarak %50 reçineli bileşik ve balsam, %30 balmumu, %10 aromatik yağlar ve %5 arı poleni içermektedir. Kalan %5’lik kısmında ise flavonoidler aminoasitler ve vitaminler bulunmaktadır. Propolis içerisindeki etkili en önemli bileşikler flavonoid grubu (flavonlar, flavanollar ve flavanonlar) ile çeşitli fenolik ve aromatiklerdir. Yapısında galangin, kamferol, quersetin, pinosembrin, pinosambrin ve pinobanksin başta olmak üzere 38 flavonoid tanımlanmıştır.
NERGİS ÇİÇEĞİ EKSTRESİ (CALENDULA OFFİCİNALİS)
Karotenler, flavonoidler, fenolik asitler, glikozitler, steoridler ve sterol kuininler, uçucu yağlar, protein ve aminoasitler, lipitler, vitamin ve mineraller gibi farmasötik etkili aktif içerikleri içerir. Suda çözünerek dokulara ulaşmasını sağlayan polikarbon yapıdadır. Tıbbi özellikteki bitkiler arasında önemli bir yeri olan Calendula officinalis L. bitkisi farmakoloji, gıda, süs bitkisi ve kozmetik endüstrisinde değerlendirilmektedir. Son dönemlerde yapılan çalışmalarda kullanım alanlarının gittikçe yaygınlaşmaktadır. Aynısefa adı ile de bilmektedir. 20- 60 cm boylanabilen tek yıllık otsu bir bitkidir. Sarı turuncu renkli çiçekleri Nisan- Kasım ayları arasında açar.Çiçekleri aktif şekilde kullanılmaktadır.
ANDIZ OTU EKSTRESİ (INULA HELENİUM)
Farmasötik alanda gösterdiği etkilerde flavonoid, terpen ve fenolik bileşenlerin rolü bulunmaktadır. Kimyasal bileşimi biyokaktif seskiterpen laktonlar ile önemli çalışmalar yer almaktadır. Asteraceae familyasına ait çok yıllık tıbbi bir bitkidir. Bitkinin dünyanın çeşitli bölgelerinde çok amaçlı kullanım alanları bulunmaktadır
CİVAN PERÇEMİ (ACHİLLEA BİEBERSTEİNİİ)
Fenolik ve toplam flavanoid bileşenleri içerir. Civan perçemi olarak bilinen bitkinin yapısında achilleine, apigenin, azulen, camphor, coumarin, inulin, menthol, quercetin, rutin ve salisilik asit yer alır. Civanperçemi, tıbbi bitkiler arasında hem en eski hem de en yaygın kullanıma sahiptir.
KAYNAKÇA
Alaca, F. ve Arslan, N. (2012). Sekonder Metabolitlerin Bitkiler Açısından Önemi. Ziraat Mühendisliği Dergisi Ocak- Haziran Sayı: 358
Bakır, Ö., 2020. Sekonder Metabolitler ve Rolleri. UAZİMDER Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, 2(4):39-45
Spiridon ve ark. (2013). Antioxidant and chemical properties of Inula helenium root extracts Cent. Eur. J. Chem. 11(10) • 2013 • 1699-1709
Twain ve Hasan (2022). Bioactive secondary metabolites from plant Sources: Types, synthesis, and their therapeutic use. Int. J. Plant Biol., 13:4–14
Yuan ve ark. (2021). The role of bioactive compounds in natural products extracted from plants in cancer treatment and their mechanisms related to anticancer effects. Oxidative Medicine and Cellular Longevity.